PAS PÅ SKOVFLÅTER

Skovflåter er skovens farligste dyr – i hvert fald i Hem Skov. De ser ikke ud af meget, men er man først bidt, kan det få alvorlige konsekvenser, hvis biddet ikke behandles i tide. Nedenfor kan du læse Miljø- og Fødevareministeriets gode råd til håndtering af skovflåter.

HVOR FINDES DER FLÅTER?

Flåter formerer sig hurtigst i varme og fugt og lever i fugtige omgivelser som f.eks. skove og våde enge. Derfor vil der være flere flåter i moseområder end på f.eks. en tør eng. Der kan også godt sidde flåter i staudebede og hække i haver. I flere undersøgelser – såvel danske som udenlandske – har det vist sig, at mængden af skovflåter stiger med mængden af større værtsdyr som f.eks. hjorte, hvorfor det netop er værd at holde øje med, når du besøger Hem Skov.

Fordi man er blevet bidt af en flåt, behøver man ikke være smittet med en sygdom. Men skovflåter kan være smittet med mikroorganismer, der kan overføres til mennesker ved flåtbid og forårsage sygdom.

SÅDAN BESKYTTER DU DIG MOD FLÅTER

Det er svært at beskytte sig 100% mod flåter, men et godt råd er at tage sko og strømper på, og evt. lade strømperne sidde uden på dine (lange!) bukser. Hvis du har tøj på i lyse farver er det lettere at spotte, hvis du har en flåt kravlende på dig. Så snart du komme indendøre igen, så bør du tjekke dig selv for flåter, især på varme og intime steder på kroppen, hvor flåter godt kan lide at holde til. Husk også at tjekke dine kæledyr.

FLÅTER OG SYGDOMME

Borreliose er den bedst kendte sygdom. Den kaldes også Lymes sygdom, og den forårsages af en bakterie (Borrelia burgdorferi), som findes i spyttet hos nogle flåter og kan føre til infektion hos mennesker og dyr.

Er man smittet med Borrelia, er første tegn på sygdommen ofte et ringformet rødt udslet i huden omkring bidstedet. Udslettet udvider sig gradvis, samtidig med at det ofte bliver lysere i midten. Udslettet kan også forekomme andre steder på kroppen, end lige der hvor man er blevet bidt. Nogle få mennesker kan få flere af disse røde pletter samtidigt. Har man et udslet efter flåtbid, der vokser i omfang, og er større en 5 cm i diameter, bør man kontakte sin læge. Borrelia er den mest udbredte sygdom forårsaget af flåtbid, men der findes også andre. Læs mere på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

SÅDAN FJERNER DU EN SKOVFLÅT

Opdager du en flåt på din krop, skal den fjernes med det samme:

Brug neglene, en finspidset pincet eller en speciel flåttang (fås på apoteket) til af gribe fat om flåten.

Anbring neglene/pincetten så tæt ved huden som muligt.

Tag fat i flåten og drej langsomt pincetten rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Hvis munddelen bliver siddende, fjernes de i næste omgang.

Kan man ikke få munddelen ud, gør det ikke så meget, men det kan dog give risiko for kløe og infektion.

Det er vigtigt, at få fjernet selve flåten, så eventuelle bakterier forhindres i at vandre over i bidsåret.

Vask bidstedet med vand og sæbe

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet